Diensten

Consultatie

Onze praktijk houdt zich vooral bezig met katten en honden, voor hun voorzien wij tijdens een gewone consultatie:

  • Preventie van ziektes: vaccinatie, ontworming, ontvlooiing…
  • Tips voor de algemene verzorging en voeding
  • Algemeen onderzoek van uw dier, zoals controle van de tanden, oren, vacht, hartauscultatie…
  • Diagnose en behandeling van ziektes
  • Verschaffen van medicijnen en voeding

Bloedonderzoek:

Bloedonderzoek Vanaf heden kunnen wij zelf urine – en bloedanalyses doen in ons eigen labo. Na de bloedafname, hebben wij het resultaat na een kwartiertje, we kunnen dan meteen beslissen wat de behandeling van uw dier is.

Vóór een anesthesie raden wij u aan om een kleine check-up te doen, zodanig dat het risico van de verdoving minimaal is.

Ook als uw dier langdurig medicatie moet nemen is een bloedafname aangewezen voor het controleren van zijn bloedcellen, nier- en leverwaarden.


Beeldvorming:

In de praktijk beschikken we over digitale radiografie en echografie.

Een echografie kan aangeraden worden voor het verder onderzoek van de buikorganen van uw dier. Zo kunnen afwijkingen (tumoren van de lever/milt, cysten, blaasstenen, nierafwijkingen, baarmoederontsteking, prostaatvergroting, enz…) worden vastgesteld. Een echografie voor drachtdiagnose is ook mogelijk, dit vanaf 21 dagen na de dekking.

Door het gebruik van de digitale radiografie, zien wij de RX-foto op het computerscherm reeds na 1 minuutje. Radiografie is een handig diagnostisch middel om afwijkingen aan het bot vast te stellen. Bij manken of pijn wordt een RX aangeraden en kunnen we de aandoening diagnosticeren (breuken, OCD…).
Van de thorax (borstkas) kan ook een RX-foto worden genomen wanneer uw dier ademhalingsmoeilijkheden heeft. Zo kunnen wij afwijkingen (oedeem, vocht in de pleurale ruimte, hartgrootte, tumoren, pneumothorax…) diagnosticeren. Een RX van uw hond of kat, na de 45ste dag dracht, toont ons het aantal pups of kittens u kan verwachten. Buikorganen zijn minder goed te zien op RX foto, echter, bij het vermoeden van maagtorsie, opeten van vreemde voorwerpen, blaasstenen, wordt een Rxfoto aangeraden.

Chirurgie:

Chirurgie kunnen we indelen in verschillende categorieën die wij u kunnen aanbieden:

  • Electieve chirurgie waar men zelf voor kiest zoals een sterilisatie of castratie.
  • Diagnostische chirugie zoals een klein biopt nemen om de diagnose te stellen van een bepaalde aandoening. Hierbij wordt een stukje weefsel verwijderd om te worden onderzocht in het labo.
  • Spoedeisende chirurgie zoals wondhechting bij trauma, maagtorsie, keizersnede, darmperforatie…
  • Orthopedische chirurgie: Voor ingrepen in de orthopedie doen wij beroep op een externe chirurg die bij ons komt opereren. Bij orthopedie verhelpen wij problemen zoals breuken, ruptuur van de voorste kniekruisband, patellaluxatie…

Anesthesie:

Omdat chirurgie over het algemeen pijnlijk is, wordt vooraf bijna altijd een anesthesie (verdoving) toegepast.

Bij anesthesie wordt de pijngewaarwording geblokkeerd. Anesthesie kan plaatselijk (lokaal) of algeheel zijn.

Wij beschikken in onze praktijk over gasanesthesie, dit zorgt ervoor dat uw dier na de operatie snel wakker wordt en de anesthesie vrij veilig verloopt.

Ook de pijnbestrijding na een chirurgie is belangrijk, meestal krijgt uw dier nog voor enkele dagen een pijnstiller mee naar huis.

Detartrage:

Het is heel belangrijk om de tanden van uw hond of kat te verzorgen, wij raden het dagelijks poetsen van de tanden aan.
Indien de tanden te vuil (te veel tandsteen) worden, dan is een detartrage sterk aangeraden om te voorkomen dat het tandvlees ontsteekt of zich terugtrekt. Tijdens de detartrage moeten de dieren ook verdoofd worden. Ook oudere dieren kunnen worden gedetartreerd! Wij raden dan een kleine check up aan voor de verdoving.
Het dier ligt op een tafel die het water gemakkelijk laat weglopen, zodanig dat uw dier droog en warm blijft. Nadat de tanden gedetartreerd zijn, worden zij gepolijst om nieuwe tandsteenvorming te voorkomen.

Polijsten van de tanden

Hospitalisatie:

Indien uw dier voor een langere tijd bij ons moet blijven omdat hij intense verzorging nodig heeft of aan het infuus moet, dan is dat perfect mogelijk.
De katten hebben een aparte ruimte, naast de honden. In beide ruimtes zijn we voorzien van warmtelampen, infuuspompen, dekens, eten… De honden kunnen eventjes buiten in de ren als dit mogelijk is voor hun. Ook een dagverblijf is mogelijk. Na een operatie of detartrage, maar ook voor verder onderzoek.

KPNI-consultatie en 2de advies

U kan bij Véronique terecht voor een 2de advies voor honden met chronische problemen. Zowel internistische problemen (schildklierproblemen, maagdarm problematiek, pancreatitis, asthma) als andere chronische problemen (zoals allergieën, artrose) die in de klassieke geneeskunde geen oplossing kennen, kunnen vaak verholpen of sterk verbeterd worden. Vaak zit de oplossing namelijk in een klein hoekje. Behandelingen zijn dan gericht op orthomoleculaire voeding en suppletie.

Voor meer informatie over wat KPNI juist is kan u een kijkje nemen op de site www.kpnidierenarts.be 

Gezonde voeding

Wij kunnen u helpen met het kiezen van gezonde en natuurlijke voeding. In de toekomst zullen wij ook andere voedingslijnen verdelen dan de meeste andere dierenartsenpraktijken. Wij zijn echter bezig met het uitzoeken en uitvragen van verschillende merken etc, om u en uw huisdier het beste aan te bieden.

Reptielen

Voor de verzorging van bijzondere dieren zoals reptielen, kan een afspraak genomen worden bij Dierenarts Sören Decraene in onze praktijk.

Dierenarts Sören Decraene, afgestudeerd in 2011 aan de Universiteit van Gent, werkt als dierenarts in een éénmanspraktijk in Denderhoutem. Hij heeft veel interesse voor bijzondere huisdieren zoals reptielen, amfibieën en vogels. Sören doet consultaties na telefonisch contact in onze praktijk in Bever. Indien u meer over hem wilt weten kan u een kijkje nemen op zijn website http://dierenartsdecraene.be